Dnes něco o feng-shui, to mě baví......

V loňském roce jsem absolvovala Tradiční čínskou školu u Roberta Halusky. Byla to výborná zkušenost a i když jsem toho spoustu pozapomínala, jsou věci, které nezapomenu...Např.kdybych si kupovala byt,  když bude mít WC přímo proti vchodu do bytu, určitě si ho nekoupím :-)
Ale to je jen kapka, přepsala jsem pro vás článek o feng-shui, které se mi líbil. Třeba se vám bude líbit také.
 Feng shui je východní umění, které nás učí, jak se zbavit neblahých vlivů. Neviditelný proud energie Čchi je všude v nás a okolo nás. Čchi potřebuje jisté podmínky, jinak se může zablokovat nebo omezit a potom nám vytváří potíže, jako například depresi nebo onemocnění. Japonská varianta feng shui, která používá světové strany, je účinná a jednoduchá. Nepotřebujete kompas, jenom se podívejte, na které straně domu vychází slunce.

Literatura o feng shui dělá dojem, že to je něco záhadného nebo komplikovaného. Ve skutečnosti může každý z nás využít jednoduchých principů feng shui doma nebo zaměstnání bez velkých výdajů. Nejdůležitější principy feng shui jsou tak samozřejmé, že každý je už zná sám od sebe a pravděpodobně se budete divit, proč mají exotické jméno "feng shui".

Domov

Nejhorším nepřítelem čchi je nepořádek. Nemá význam otáčet nábytek do směru různých světových stran a dělat jiné komplikované změny, když se na zemi povalují ponožky, noviny a hračky, protože čchi potřebuje prostor. Čistota je velmi důležitá, zejména v kuchyni, protože energie čchi se odráží od čistých povrchů a tím sílí.

Nejobvyklejší zdroj problémů s ččchi v jakékoli budově je také ta nejmenší místnost - záchod. Sedátko musí být dole, jinak čchi tvoří víry energie, které přinášejí do života zmatek a finanční příležitosti mizí v odpadovém potrubí. Je dobrý nápad dát na nádržku s vodou (nebo na poličku nad ní) květináč. Tím se osvěží energie čchi. Mistička s mořskou solí na podlaze pomůže čí stabilizovat.

I když se budete držet jenom těchto dvou principů, Vaše energie čchi se okamžitě zlepší. Je to poněkud prozaické, ale účinné.

Další principy feng-shui jsou také jednoduché:

Květináče pomáhají čhi. Dejte jich několik do každé místnosti. Nejlepší je šťavnatolistá Crassula Argentea (tlustice), která přináší do domova peníze. Jestli pracujete doma, květináče ve východní části domova pomáhají při práci.

Dávejte obrázky a jiné ozdobné předměty vždy dva spolu v párech. Přináší to energii čchi, která dodává sílu důvěrným vztahům. Můžete dát i dvě květiny dohromady do jednoho květináče nebo dvě kytky do jedné vázy.

Kovové předměty jsou dobré pro čchi. Nejlepší jsou kulaté předměty, například plechové talířky a mísy. Je zapotřebí všechny kovové předměty včetně klik u dveří pravidelně leštit.

Zrcadla jsou velmi důležitá. Zrcadlo nikdy nesmí být umístěné naproti vchodu do místnosti. Na chodbě musí být zrcadlo na postranních zdech. Je lepší mít na stranách chodby i dvě zrcadla. Takto zrcadla budou odrážet čchi a vytvářet dojem širší chodby. V ložnici může zrcadlo způsobit potíže se spánkem. Když spíme, uvolňujeme nashromážděnou energii předešlého dne. Zrcadla v ložnici odrážejí tuto energii zase zpět a je nejlepší nemít jich v ložnici příliš mnoho, nebo je před spaním zakrýt.

Růžová, červená a purpurová jsou velmi dobré barvy. Například pro záclony, ubrusy nebo kytičky ve váze. Růžová posiluje romantickou lásku a červená přináší vášeň. Purpurová vytváří společenskou náladu. Stříbrná nebo šedá přináší finanční úspěch, zejména v kombinaci se zaoblenými předměty. Jsou vhodné do severní nebo severozápadní části domova, ale kdekoliv jinde je také dobré je mít. Zelená ve východní části domova podporuje energii čchi, která nám pomáhá hledat nové zaměstnání.

Zapálené svíčky na ubrusu nadále pomáhají vytvořit společenskou atmosféru, protože podporují ohnivou energii.

Velká okna dovolují čchi volně proudit do místnosti, což je užitečná věc. Velmi velká okna ale mohou čchi hned zase vypustit ven. V tomto případě je vhodné dát velký kořenáč blízko ke vchodu do místnosti. Tady potřebujete aspoň něco jako fíkus  nebo jinou vysokou rostlinu. Tím se zpomalí proud čchi.

Fotografie, které Vám připomínají šťastné chvíle prožité s partnerem, pomáhají posílit Váš důvěrný vztah. Budou účinné kdekoliv, ale místnost v západní části domova je nejlepší.

Sporák by neměl být obrácený na západ, protože tato poloha znemožňuje jakoukoliv snahu o spoření. Dřevěné uhlí v mističce na poličce nad sporákem tento nedostatek napraví.

Umyvadlo by ideálně nemělo být přesně naproti dveřím do chodby, protože takto čchi vejde do místnosti a hned zmizí v odtoku umyvadla. Můžete tomu zabránit tím, že postavíte květináč s bílou květinou na poličku nad umyvadlem.

Koupelna v západní části domova způsobuje ztrátu energie a finančních příležitostí. Můžete to napravit tím, že dáte do koupelny několik kovových předmětů.

Postel. Z hlediska lásky je nejlepší spát tak, aby Vaše hlava byla směrem na západ nebo jihovýchod. Jestli hledáte nového partnera, západ je nejvýhodnější směr. Jihovýchod je pro dlouhodobé partnery.

Židle - jestli pracujete doma, snažte se pokud možno sedět obličejem na východ. Tento směr pomáhá s novými podniky. Západní směr sice podporuje představivost a tvořivost, ale také může vytvářet zmatek.

I když nemůžete udělat příliš mnoho změn, např. v zaměstnání, nebo bydlíte s rodiči nebo jinými lidmi, i tak stojí za to vyklidit jeden kout místnosti a udělat z něj malou svatyni. Sem můžete dát například plechový talířek s mincemi na červeném ubrusu. To přináší štěstí ve finančních záležitostech. Nebo tam můžete dát zrcadlo a vázu s 2 růžemi, které přinášejí štěstí s hledáním nového partnera.
Zde jsou základní principy, které si můžete sami přizpůsobit doma nebo v zaměstnání. Různé části budovy mají jinou energii podle toho, na které světové straně se nacházejí. Tuto energii můžete posílit použitím květináčů v příslušné části domu.

Láska:
Západ pro novou lásku.
Jihozápad pro zlepšení důvěrného vztahu.
Jih pro lepší společenství.

Peníze:
Západ pro nové nápady a podniky.
Jihozápad pro spoření.
Severozápad pro lepší organizaci finančních záležitostí.
Sever přináší peníze.

Zaměstnání:
Východ pro novou kariéru.
Jihovýchod kariéry buduje.
Severovýchod přináší odpovědnost.
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nenechte se terorizovat bolestí, zbavte se jí chytře a ještě si vydělejte :-)

Chytře na bolest

Aloe vera a kokosový olej - dvě ingredience na výrobu krému na pigmentové skvrny, strie, jizvy i akné