Zelené potraviny...co je to?

Zelené potraviny se téměř ze dne na den staly fenoménem. A dnes je zná celý svět. Ne nedarmo si vysloužily přezdívku superfood. Proč bychom však měli tyto potravinové doplňky pravidelně užívat? Obsahují skutečně tolik potřebných látek, jak se uvádí? Jaké mají vůbec účinky? V tomto článku vám prozradíme desítku důvodů, proč konzumovat právě zelené potraviny.

1) Zlepšují zdravotní stav

Ten, kdo už někdy o zelených potravinách slyšel, ví, že se jedná především o trojici potravin, které si našly místo v nejedné domácnosti. Jde tedy o mladý ječmen, chlorellu pyrenoidosu a spirulinu platensis. Díky ideální kombinaci látek, v zelených potravinách obsažených, lze zlepšit náš zdravotní stav. Jednotlivé druhy zelených potravin pomáhají při kardiovaskulárních onemocněních, mají antioxidační účinky, zbavují naše tělo toxinů, vytvářejí správnou mikroflóru ve střevech a zažívacím traktu, zvyšují naší obranyschopnost nebo pomáhají v boji proti civilizačním chorobám. Všechny účinky jsou ověřeny na stovkách klinických studií.

Například japonská studie z roku 1990 odhalila pozitivní protinádorový účinek chlorelly pyrenoidosy, a to když se myším po pětatřiceti dnech krmení touto řasou z velké časti, zastavil růst nádorového tumoru. Tento výzkum a výše zmíněné působení bylo ostatně potvrzeno i dalšími studiemi. Pozitivní účinky ve vztahu mladého ječmene a cukrovky neboli nemoci Diabetes mellitus byly zaznamenány ve studii českých lékařů MUDr. Laciny a MUDr. Tělupilové. Pacientům, kteří pravidelně užívali mladý ječmen, se zlepšila nejenom hladina glykémie, ale i hodnota GHBA. Spirulina platensis zase zaznamenala úspěchy při boji proti nadváze i dalším civilizačním chorobám.

2) Obsahují nezvykle vysoké množství vitamínů, aminokyselin, minerálů či dalších živin

Zelené potraviny by nemohly fungovat, bez až téměř neuvěřitelného množství živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin i dalších látek.

Například mladý ječmen je charakteristický pro svůj vysoký obsah živých enzymů, včetně bílkovin, vitamínů, kyseliny listové či chlorofylu. Díky velkému množství enzymů je mladý ječmen bojovníkem proti překyselenému organismu. Předchází patologickým stavům, čistí sliznice atd. Zelené potraviny se ve svých účincích na lidský organismus doplňují. Sinice Spirulina, jejíž nutriční hodnota je neuvěřitelně vysoká, pomáhá při boji s nadváhou, stresem či cévními chorobami. Chlorella detoxikuje organismus, díky vysokému obsahu chlorofylu zlepšuje krvetvorbu, zlepšuje naše trávení či imunitu.

3) Čistí lidský organismus

Již výše zmíněná Chlorella je ideálním čističem organismu a bojovníkem proti volným radikálům. Jednou z pozitivních vlastností této řasy je stav, kdy na sebe navazuje jedovaté toxiny, které poté odvede z těla ven. Mimo to zlepšuje funkci jater neboli hlavního orgánu detoxikace. Mladý ječmen je výborným antioxidantem, což znamená, že pohlcuje volné radikály a tím zabraňuje toxickému působení na buňky a buněčné tkáně. Za rovnováhou energetického metabolismu zase stojí Spirulina platensis.

4) Podporují redukci hmotnosti, pomohou vám zhubnout

Zelené potraviny jsou ideálními pomocníky pro váš boj s přebytečnými kily. Na jedné straně obsahují živiny a látky, které přímo souvisejí s hubnutím a energetickým metabolismem a na straně druhé dodají tělu potřebné živiny, které našemu organismu při běžném hubnutí pravidelně docházejí. Pro svůj vysoký energetický podíl a velké množství bílkovin je například Spirulina doslova ideální volbou. Chlorella dodá tělu energii a vitalitu, přičemž mladý ječmen sníží pocit únavy a vyčerpání.

5) Jsou přírodním produktem, tedy bez chemických přísad a konzervantů

Tyto potraviny jsou oceněny prestižními certifikáty kvality, vyrábí se speciálními procesy tak, aby došlo k co možná nejmenším ztrátám výživových hodnot. Všechny námi nabízené zelené potraviny neobsahují žádné chemické konzervanty, plniva či pojiva.

6) Dodají vám energii

Zelené potraviny jsou mimo jiné i ohromným zdrojem energie. Není tedy divu, že si je oblíbili aktivní občané, sportovci či těžce pracující lidé. Například spirulinu platensis zařadila NASA neboli americká vesmírná agentura do výživového programu svých kosmonautů. Díky rychlé energii a výživovým hodnotám odpovídá jeden kilogram spiruliny tisíci kilogramům ovoce a zeleniny. Mladý ječmen se hodí jako podpora při pohybových aktivitách a po náročném tréninku. Je totiž ekvivalentem zdravé svačiny, plné zeleniny, ovoce, vitamínů, minerálů, aminokyselin, enzymů či chlorofylu. Například díky vysokému obsahu vitamínu C dokáže snížit únavu i vyčerpání a přitom nastartovat energetický metabolismus. Energii dodává též chlorella pyrenoidosa, která díky značnému množství vitamínu B12 snižuje pocit vyčerpání, přičemž našemu tělu dodává psychickou sílu a energii. I další látky, například železo, jód nebo kyselina listová snižují míru únavy a zlepšují náš metabolismus.

7) Zlepšují naši psychiku a paměť

Nervové poruchy, špatná paměť či neurologické a psychické problémy mohou být způsobeny nedostatkem vitamínu B12. Zelené potraviny, jako Chlorella nebo Spirulina obsahují 840%, respektive 390% doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Kupříkladu též jód má co dočinění s činností nervové soustavy. Zvýšené množství tohoto minerálu nacházíme jak u chlorelly, tak u spiruliny. Mladý ječmen naproti tomu obsahuje vysoké množství pyridoxinu neboli vitamínu B6, který napomáhá k lepší činnosti nervové soustavy. Psychiku taktéž povzbudí vitamín C, který působí též proti stresu a únavě. Zelené potraviny dosahují takových úspěchů proto, že zlepšují nejenom fyzický, ale i psychický stav našeho organismu.

8) Mají regenerační efekt

Kvůli svému složení, obsahujícímu velké množství životodárných látek, mají zelené potraviny též regenerační efekt. Regeneračním efektem se tedy nerozumí pouze pozitivní vliv na hojení ran, ale též vnitřní regenerace, obnova buněk, krvinek a imunitního systému. Jednu z takovýchto zázračných látek nazýváme CGF (Chlorella Growth Factor) či česky Chlorella růstový faktor. Tato látka, která vzniká působením fotosyntézy, zlepšuje stálou obnovu lidských buněk. Regeneruje ale také naše kosti, kůži, tkáně či klouby. Přispívá k obnově jaterních buněk, ale i buněk nervových. Je tedy dobrým preventivním společníkem při boji s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. Ochránci buněk jsou například i vitamín C nebo mangan, pro změnu obsažené v mladém ječmeni.

9) Zlepšují vzhled a stav naší pokožky i pleti

Vitamíny, minerály, živiny a především již zmiňovaný chlorellový růstový faktor CGF mají blahodárné účinky na zlepšení vzhledu naší pleti a pokožky. CGF obnovuje tkáně a zabraňuje stárnutí buněk. Díky tomuto efektu si naše pokožka zachovává stále stejné vlastnosti, jakými jsou pevnost, jemnost či pružnost. CGF má za následek i dokonalé hojení menších či větších ran, což opět napomáhá ke krásnějšímu vzhledu naší pokožky. V zelených potravinách však najdeme i další látky, které zlepšují stav naší pleti. Jsou to například chlorofyl, mangan, vitamín B2, atd.

10) Mají afrodiziakální účinky, zvyšují sexuální apetit

Díky používání zelených potravin můžete pozorovat též zvyšující se sexuální apetit. To souvisí především se serotoninem. S hormonem, který funguje jako přenašeč nervových vzruchů. Při jeho dostatku dochází k nastartování vzruchových receptorů citového života či sexuality.

Asi tušíte, že zde nabízených 10 důvodů, proč jíst zelené potraviny, by mohlo být první desítkou z několika stovek důvodů. Zelené potraviny nejsou pouhou módní záležitostí. Kdyby jejich účinek nefungoval, jen stěží by se zájem o ně držel na předních příčkách popularity. Už tedy víte, proč konzumovat zelené potraviny. Proč to tedy nezkusit?! info na womankajana@gmail.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nenechte se terorizovat bolestí, zbavte se jí chytře a ještě si vydělejte :-)

Chytře na bolest

Aloe vera a kokosový olej - dvě ingredience na výrobu krému na pigmentové skvrny, strie, jizvy i akné